Birgitta Sundström Jansdotter

Krachtige, stoere, uitdagende, verleidelijke en tegelijkertijd kwetsbare vrouwen spelen de hoofdrol in het werk van de in Zweden geboren Birgitta Sundström Jansdotter.
Deugdzaam in haar gebruik van kunst, met historische en hedendaagse popcultuur elementen. Jansdotter’s hybride schilderijen vertellen ons verhalen over de vreugde en het verdriet van menselijke relaties.

Ze legt de nadruk op de rollen en stereotypen die vrouwen traditioneel zijn toegewezen, waarin ze zich nu bevinden en die ze in de toekomst voor zichzelf zouden moeten claimen.

Birgitta schildert monumentaal en met een brutale knipoog naar de ‘normale’ regels in de schilderkunst. Door de harde composities,
minimale patronen en vereenvoudigde vormen krijgen de ogen de meest prominente waarde. Gecentraliseerd in het schilderij en lijken de toeschouwers te weerspiegelen. Vaak toevlucht nemen tot humor,
benadert ze de onderwerpen gecombineerd met de donkere kant van het leven, verbonden met de hoop.

Haar geboorteland missend, verwerkt ze delen van het Zweedse mysterieuze landschap rijk aan symbolen en mythen die zijn weergegeven door verbeelding en haar herinneringen.

Jansdotter exposeerde wereldwijd in musea, galeries en kunstbeurzen in Zuid-Korea en Hong Kong, de VS, Engeland, Zweden, Italië, België, Spanje, Duitsland en Nederland.

Jansdotter
ontving twee kunstprijzen in Zweden. In Nederland ontving ze de Jacob Hartogprijs (2007) en de Cultuurprijs van Zuidplas (2017).

www.birgittasundstromjansdotter.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *