Aad van der Lee

Aad van der Lee (1927 – 2012)

In deze tentoonstelling van beeldend kunstenaar Aad van der Lee is een grote verscheidenheid van zijn werk te zien, van vroege werken uit zijn periode aan de kunstacademie tot werk gemaakt kort voor zijn overlijden in 2012. 

Aad is geboren en opgegroeid in Rotterdam. Hier volgde hij in de jaren 50 zijn opleiding aan de Rotterdamse kunstacademie.
Daarna is hij gaan wonen en werken in Leiden en heeft daar het grootste deel van zijn leven met zijn gezin gewoond. Naast zijn werk, als decorbouwer, daarna eerst etaleur, en later als kleuradviseur bij Sikkens, besteedde hij al zijn vrije tijd aan het schilderen.

Inspiratie

Wolken. Kleur. Vorm. Compositie. Liefde. Emotie. Geloof. Fantasie. Muziek. Natuur. Dit zijn belangrijke elementen die Aad van der Lee, de inspiratie gaven voor zijn werk als beeldend kunstenaar.

In de natuur zag Aad de schoonheid en de kleur. Het liefst zat hij met zijn aquarelblok en verf op zijn stoeltje midden in het land te schilderen. Vele van die schetsen en idee├źn werden als studie en ontwerp gebruikt voor schilderijen die later in zijn atelier werden uitgewerkt.
Emoties en gebeurtenissen in zijn leven hadden ook een grote invloed op zijn werk. De geboorte van zijn kinderen, het overlijden van zijn zoon, zijn diep geloof en verbondenheid met de kerk zijn sterk herkenbaar.
Zijn schilderijen zijn veelal abstract, met kleine realistische details erin verborgen. Kleuren en lijnen, beweging en emotie zien we hierin terug. 

Aad was een begenadigd aquarellist. Zijn groot werk werd veelal uitgevoerd in acryl. Daarnaast zijn tekeningen met krijt, houtskool en potlood in de tentoonstelling op genomen.
Aad experimenteerde graag met nieuw materiaal. Dit was voor hem altijd weer een nieuwe uitdaging en heeft tot soms verrassende resultaten geleid.

Aad was een creatief en fantasierijk man. Zijn schilderijen zijn vaak vertalingen van de filosofische gedachten die hij soms moeilijk onder woorden kon brengen. 

Zijn dochter Emmie de Graaff, ook beeldend kunstenaar, is woonachtig in Zevenhuizen. Ze wil graag, dat meer mensen mogen genieten van het werk van haar vader.
Aad heeft een grote collectie tekeningen, aquarellen en schilderijen gemaakt.
Een deel hiervan is te zien in deze tentoonstelling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA img047